13 okom volt (13 Reasons Why)

Filmkritika

A Tizenhárom okom volt (13 Reasons Why) Netflix-sorozat a 2017. év egyik legnagyobb pozitív meglepetése volt az új sorozatok között. Szinte minden nevesebb amerikai médium foglalkozott a sorozattal, kritikákba csomagolt dicshimnuszok ezrei jelentek meg rövid időn belül.
Miért más ez a sorozat, mint a többi tinidráma sorozat/film? Valószínűleg azért, mert aktuális, megrázó és fontos.

 

A Tizenhárom okom volt című sorozat Jay Asher azonos című regénye alapján készült, ami 2007-ben jelent meg. A könyv rögtön megjelenése után bestseller lett. Selena Gomez édesanyja már 2008-ban felfedezte a könyvet, ami után a popsztár sokat tárgyalt a filmjogokról és a főszerepről a Universal Pictures képviselőivel, de a készítők végül elálltak a forgatástól és a játékfilm elkészítése nem valósult meg.Véleményem szerint jogos félelem volt, hogy Selena Gomez ismertsége elvonta volna a figyelmet a főszereplő gimnazista, Hannah történetéről. Mindemellett Selena Gomez a sorozat néhány betétdalát felénekelte, így a produkcióból nem maradt ki teljesen.

 

A Tizenhárom okom volt egy gimnazista lány (Hannah) öngyilkosságához vezető útját mutatja be.
Sokkoló az alaptörténet, ezért minden esély megvolt arra, hogy a sorozatot mindenki hárítsa, hisz az öngyilkosság tabu témának számít. Sokszor tartják az öngyilkosságot elkövető embert (ebben az esetben tinédzsert) önzőnek, esetleg lazán rákenik a szülőkre a felelősséget.
A Netflix-sorozat ezzel szemben nem ítélkezik, csak elmesél – Hannah szemszögéből – egy történetet egy fiatal lányról, akinek erős családi támasza van, vicces, okos, érzékeny, lojális és a kortársainál jóval érettebb érzelmileg.
Amikor a néző bekapcsolódik az eseményekbe, Hannah már két hete nem él, de iskolatársai, szülei és tanárai nem is sejtik, hogy az öngyilkossága előtt kazettákat hagyott hátra – pontosan tizenhármat. A felvételeken Hannah megnevezi azt a tizenhárom személyt, akiket közvetve vagy közvetlenül felelősnek tart a kisiklott életéért és (az akkor még csak tervezett) öngyilkosságáért.
Ezt a kazettacsomagot találja meg Clay – Hannah egyik barátja, – akivel a néző szép lassan végighalad a kazettafelvételeken és Hannah hangja egyfajta narrációként kíséri végig Clayt és a nézőt a történteken.

A történetről többet itt nem írnék, de hangsúlyozni szeretném, hogy a film mennyivel több és izgalmasabb, mint egy egyszerű tinisorozat (amit néha kriminek is definiálhatunk).
Először is kategorizálás nélkül érinti a (cyber)bullying, szexuális zaklatás, alkoholizmus, drogfogyasztás témakörét, miközben megismerjük az iskolai hierarchia és bürokrácia világát. A sorozat nem tipizál, nincsenek konzervkarakterek, mert hamar kiderül, hogy minden szereplőnek van saját „hozott csomagja”, ami árnyalja a személyiségét és a motivációit.
A történet eredetiségén kívül pedig külön élmény ilyen sok fiatal tehetséget együtt látni. Véleményem szerint az összes színész kiemelkedő és manírmentes (ajánlom az eredeti nyelvet, szükség szerint magyar felirattal).

 

A Tizenhárom okom volt megnézése hiszem, hogy nem generálja automatikusan a tinédzserek fejébe a gondolatot, hogy az öngyilkosság valami romantikus, fennkölt dolog (bár sok kritikus szülő és pedagógus ettől tart…). Nem! A sorozat ezzel szemben érzékenyít, és ami a legfontosabb, párbeszédet indíthat el, nem csak a kortársak, hanem a generációk között is. Ez a sorozat valódi ereje.