Helló mesterséges intelligencia

Féljek a térhódításodtól, vagy várjalak?

 

Amióta az eszemet tudom Star Wars rajongó voltam. Már kisiskolás koromban azt játszottuk a barátaimmal, hogy R2D2 ott gurul körülöttünk, és izgalmas jedi kalandokba keveredünk.
Nagyobb koromban már titkon azt vártam, hogy szombat délután jelenjen meg a bejárati ajtónkban C-3PO és végezze el helyettem a házimunkát, amit anyukám rám osztott.

 

Nem telt el sok idő, mégis a robotok és okos otthon eszközök kezdenek teret hódítani. Már szinte minden, gyerekkorban elképzelt automatizált vagy intelligens eszközre legalább egy jól működő prototípus létezik.
Minden, amiről csak fantáziáltunk, megteremtődni látszik napjainkban.

 

Gyerekkorban ezek az ábrándozások vagy mesébe ültetett kalandok mindig azt feltételezték, hogy a robotok jók, barátságosak és támogatóak. Fel sem merült, hogy emberi átkódolás okán valaki wifi-n keresztül feltöri a robot agyát és hirtelen C-3PO késsel nekem támad.
Ezzel szemben manapság másról sem szól az informatikai sajtó, hogy kiberbűnözők feltörnek banki és kórházi rendszereket, vagy kormányok titkos adatait tároló levelezést.

 

Ha manapság elképzelem, hogy egy házban élek egy robottal, bevallom, kissé horrorisztikus képek ugranak be azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudnának zsaroló vírusok pénzt kiszedni belőlem – a vásárolt robotomon keresztül.

 

Mindenkiben felmerül egy érzés, amikor egy működő, beszélgetni képes robotot meglát a TV-ben, vagy egy nemzetközi kiállításon. Vannak, akik lelkesednek és izgalmasnak tekintik a mesterséges intelligencia térhódítását, mások pedig félnek és iszonyodnak a robottechnológiától.

 

Személy szerint meghatódom és az emberiség egyik leghasznosabb fejlődésének tekintem, amikor olyan típusú robotok fejlesztése kerül szóba, amelyek a fogyatékkal élő vagy veszélyeztetett gyermekekkel történő közös munkára terveztek. Manapság is jelentős kutatások zajlanak a robotok terápiás alkalmazhatóságáról. Komoly morális, etikai és pszichológiai kérdéseket vethet fel az, hogy hogyan képes egy magatartás zavaros gyermek érzelmi kötődést kialakítani egy élettelen tárggyal.

 

A Star Wars filmekkel ellentétben a robotok napjainkban zajló fejlesztése nem a harctéren való helytállást célozza (persze a hadipart messze nem szabad lebecsülni) hanem inkább a háztartási robotika térhódítását.
Az egyik kedvenc példányom a Japán fejlesztésű Pepper. A felhő alapú mesterséges intelligencia megfejti a testbeszédet, és értelmezni tudja az emberi érzelmeket. A hanglejtések és arckifejezések alapján képes megállapítani az érzelmi állapotunkat. Mindemellett hozzátenném, hogy mindezt 19 nyelven képes kivitelezni.

 

Lényegesen egyszerűbb gyerekkora lehet annak a fiatalnak, akit megajándékoznak egy Pepper „baráttal” és nem lesz kötelező gürizni a szomszédban lakó srácok szimpátiájáért. Persze újabb morális kérdést vet fel az, hogy az ilyen típusú érzelmi kötődés fejleszti vagy rombolja a gyermekek EQ szintjét.

 

Az otthonokban megjelenő okos otthon összehangolt rendszerek biztonságával kapcsolatban sokszor kétkedem, mióta a Mr. Robot című sorozatban a heckerek kiüldöztek egy menő sztárügyvédet saját otthonából pusztán azzal, hogy a hőmérsékletszabályozó feletti irányítást megszerezték. Mindemellett csábító a szétszórt személyeségek számára, (mint amilyen jómagam is vagyok) hogy távolról ellenőrizhetem a mobilkészülékemen, hogy bezártam-e az ajtót eljövetelkor. Kényelmes életérzés lehet, hogy a lakásunk vagy házunk megtanul alkalmazkodni a szokásainkhoz, miközben energiatakarékosan működik.

 

Valószínűleg nem én vagyok egyedül a világban, aki hátrébb lépve, csukott szemmel, mégis az ujjai között kikukucskálva tekint ezekre a piaci változásokra – várva, hogy az óriáscégek fejlesztései milyen hatással is lesznek az emberiségre.
Számtalan aspektus létezik, de csak árnyalt válaszokat kaphatunk a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. A tucatnyi sci-fi filmrendező és a különböző ideológia alapján érvelő jövőkutatók pusztán találgatnak.

 

Én meg visszasírom azokat az időket, amikor még csak képzeletbeli barátnak számított C-3PO, miközben az okos órám megmutatja a pulzusomat – hisz kényelmesebb így ellenőrizni, mint elmenni az orvoshoz.