Cyberflashing – az online bántalmazás új formája

Napjainkban újabb és újabb online bántalmazási formák alakulnak ki. Novemberben a BBC a cyberflashing jelenségével foglalkozott egy interjú miatt. Baracskai Anikó az InfoTárs Egyesület alelnöke összefoglalta, hogy pontosan mit jelent a cyberflashing, hogyan védekezhetünk ellene és mit tehetünk, ha áldozattá váltunk.

 

Novemberben egy 35 éves nő, Abigail Mentzer nyilatkozott a NBC News-nak, aki épp az orvoshoz tartott a New York-i metrón, amikor az AirDropjába zaklató üzenetek jelentek meg. A felkérést követően az előnézeti képen egy CD volt látható a felületén ezzel kézírással. „Dalok, amikre megfojtalak, miközben tönkreteszem a méhed”. Ez után a zaklató még három fenyegető, durva üzenetet küldött Abigail telefonjára.

 

Aki használ Iphone AirDrop funkciót, tudja, hogy segítségével vezeték nélkül lehet küldeni többek között dokumentumokat, fényképeket, videókat, webhelyeket és egyéb elemeket egy közeli iPhone, iPad, iPod touch vagy Mac készülékre.

 

Amennyire áldás ez a funkció, annyira veszélyes is, hisz helytelen beállításokkal vadidegenek csatlakozhatnak a telefonjainkra.

 

Miért igazán félelmetes ez az online zaklatási forma? Leginkább azért, mert az AirDrop működésének feltétele, hogy a kapcsolatba lépett eszközök maximum távolsága kilenc méter lehet.

 

Ez a New York-i metrón azt jelentette Abigail esetében, hogy a körülötte álló tömegben valaki maximum kilenc méteres távolságban küldött ilyen üzeneteket. Nem otthon olvasta biztonságban a négy fal között a fenyegető szövegeket, hanem szinte védtelenül a metrón.

 

Természetesen egyből pásztázni kezdte a tömeget, de nem tudta megállapítani, hogy ki küldhette az üzeneteket. Az Iphone mindenki számára biztosítja az anonimitást, így csak annyi volt tudható az elkövetőről, hogy „iPhone 9” nevezetű készülékről küldte üzeneteit.

 

Abigail esete nem egyedi és nem csak New York-i jelenség. A Brit Közlekedési Rendőrség nyilatkozata szerint havi 2-3 alkalommal értesülnek a metrón lezajlott, „cyberflashing” névre keresztelt jelenségről.

 

Valószínű, hogy a cyberflashing esetében sem kerül minden eset bejelentésre, így az esetek pontos számát megbecsülni is nehéz.

 

Az online bántalmazás/zaklatás (cyberbullying) jelenségével egyre több helyen foglalkoznak. Szülők és pedagógusok is egyre komolyabban veszik a (nem csak gyerekeket és kiskamaszokat érintő) veszélyt. Azonban cyberflashing, vagy az idén megjelenő Momo megjelenése bizonyítja, hogy a zaklatások formái folyamatosan változnak. Nehéz tankönyvszerű irányokat és javaslatokat meghatározni, hisz a digitális térben történő zaklatási formák sokszor bővülnek.

 

Ha el szeretnénk kerülni, hogy cyberflashing áldozatai legyünk, könnyen tehetünk óvintézkedéseket. Az AirDrop-beállításoknál érdemes a „Csak kontaktok” opciót választani, hogy csak azok a személyek küldhessenek üzenetet, akik a saját kontaktlistánkban szerepelnek.

 

Amennyiben mégis áldozattá válunk, fontos az eset dokumentálása. Lehetőség szerint ne töröljük az üzeneteket (bármennyire is kellemetlen ilyet tárolni a telefonunkon) mert ezek alapján bizonyos esetekben lenyomozható a zaklató.

 

Személy szerint mindig ijesztőnek tartom, ha új online bántalmazási formák alakulnak ki, de valószínűleg fel kell vérteznünk magunkat ezzel szemben. Az új digitális eszközök nem csak hasznos lehetőségeket adnak az átlagfelhasználóknak, hanem sokszor újabb és újabb eszközt adnak az agresszív emberek kezébe is.

 

Persze tehetünk óvintézkedéseket (tegyünk is!), de a legfontosabb, hogy ha áldozattá válunk online térben, dokumentáljuk az esetet, jelezzük a hatóságoknak vagy szülőknek és ellenőrizzük biztonsági beállításainkat!