Ismerd meg az InfoTárs szakmai vezetőket! – Cséri Zoltán

Az InfoTárs Egyesület innovációs témáiért felelős szakmai vezetőnk az Egyesület megalakulása óta az egyik legaktívabb tagja az az InfoTárs csapatnak. Több éve mozog a magyar start up közegben és jelenleg is egy ehhez kapcsolódó projektben tevékenykedik.  A start up-ok világa nagyon vonzó a fiatalok számára, de Zoli folyamatosan felhívja a figyelmet arra, hogy egy jó ötlet és néhány munkaóra sosem elég a (világ)sikerhez. 

 

Miért vonzza szerinted annyira a fiatalokat a start upok világa?

Nem egy könnyű kérdés…. Alapvetően nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a fiatalokat egységesen vonzza ez a világ, különösen itthon, Magyarországon. Van egy réteg, aki fél vállalkozni, nincsenek meg neki hozzá azok a biztos alapok, amelyek elengedhetetlenek egy ilyen cég felépítéséhez. Viszont olyan tudás van a birtokukban, aminek a segítségével hasznos tagjai lehetnek egy startup csapatnak, ha ezt felismerik. Itt jön be a mi szerepünk, megtalálni és összehozni azokat a szereplőket, akikben látjuk, hogy ki mit tudna hozzátenni egy csapathoz, majd ezt a csapatot végig vinni egy olyan úton, aminek a végén tényleg egy olyan vonzó élet jöhet, mint amit a média sugall felénk.

Viszont szerencsére egyre többen látják, hogy milyen lehetőségeik vannak, a „startup” pedig egy hívószó lett, látjuk a sikereket, látjuk, hogy milyen nemzetközi utazások, lehetőségek, partnerkapcsolatokat lehet kialakítani. Egy fiatal számára ez lehet a legvonzóbb lehetőség.

 

Mi a véleményed a Kárpát-medencei régió start up világáról?

Egyértelműen kijelenthető, hogy fejlődik az ökoszisztéma a Kárpát-medencén belül. Az elmúlt években megtapasztalható ez többek között olyan nemzetközi eseményekben, találkozókban, amelyek kifejezetten azért jöttek létre, hogy a V4-es régiót erősítsék, keressék az együttműködést a startupok között. Rájöttek a szereplők, hogy ha nemzetközileg is fel akarnak kerülni a térképre, akkor elengedhetetlen, hogy megnézzék, mi van a szomszédban, hogyan tudjuk ezt hatékonyan összekapcsolni.

Jómagam is az elmúlt években többször jártam szomszédos országokban szakmai konferenciákon, valamint szerencsém volt Nyugat-Európában is sok olyan rendezvényen részt venni, ahol megjelent a régió, mint egy brand. Azt is látni kell, hogy tőlünk keletre ez a „brand” kezd felértékelődni, egyik legnagyobb élményem volt, mikor 2 évvel ezelőtt Grúziában tarthattam egy előadást a V4-ek helyzetéről, az újonnan megnyíló Tbiliszi székhelyű innovációs központban.

 

A start up csapatokat mentorálni nagyon menőn hangzik, de biztosan ennek a feladatnak is megvannak a maga nehézségei. Számodra mik azok a kihívások, amikkel a munkád során találkozol?

Sokszor látom azt, hogy a magyar startupok addig eljutnak, hogy egy olyan csapatot alakítanak ki, akikkel biztos lesz a szakmai megvalósítása a projektnek, viszont sokszor elfelejtik, hogy ezt érthetővé, fogyaszthatóvá kell tenni a felhasználó és a befektető számára.

Az egyik nagy kihívás rávezetni a csapatot arra, hogy amit ők csinálnak, annak melyik elemei lesznek érdekesek a piaci szereplők számára, hogyan tálalják az ötletüket, illetve, hogy minden esetben térképezzék fel az adott szereplőt, akivel leülnek tárgyalni. Ha ezek megvannak, és egy olyan mindset-tel ülnek aztán neki a munkának, ahol jelen van a piaci szemlélet, ezt figyelve pedig akár irányváltásra is képesek, ott nagy baj nem lehet.

 

Van olyan könyv, film, kutatás vagy weboldal, amit szívesen ajánlanál egy fiatalnak, akit érdekel a start up és innováció?

Természetesen. Olvassanak nemzetközi híreket, szakirodalmat, ebből látják, miként működik az innováció, illetve ennek a piaci alapokra helyezése.

Ha még csak érdeklődnek a téma iránt, de nem igazán tudják elképzelni, miként is működik, érdemes megnézni a Silicon Valley című sorozatot.

Ha egy mélyebb rálátást akarnak kapni, és szeretnek olvasni, akkor kezdésnek a Lean Startup-ot ajánlom Eric Ries-től, illetve a Zero to One című könyvet Peter Thiel-től.

Emellett a legfontosabb, hogy szakítsunk időt arra, hogy észrevegyük, miként változnak a nagy társadalmi és gazdasági rendszerek, mivel ezek a változások hoznak magukkal olyan új kihívásokat, „pain point”-okat, amelyeket korán felismerve tudunk rájuk piaci megoldásokat kitalálni. Erősen ajánlom Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra című könyvét, amit nemrég fejeztem be, és mélyreható elemzést ad az előttünk álló világról.

Melyik (akár magyar) start up ötlet vagy csapat nyerte el a tetszésedet legutóbb?

Nehéz választani, heti szinten ismerek meg új ötleteket itt Magyarországon is. A legfrissebb élményem az agrárszektorhoz kötődik, több olyan fejlesztést is látok, amivel a növények fejlődésének intenzitása befolyásolható csak azáltal, hogy a LED lámpákból rájuk szűrődő fény hullámhosszát megváltoztatjuk. Azt gondolom az ilyen fejlesztések piaca folyamatosan növekedni fog a következő években, és nagy kihívás lesz, hogy itthon a földtulajdonosok elkezdjék használni ezeket a termékeket, nehogy lemaradjanak a versenytársaiktól.

 

Hogyan kapcsolódsz ki, ha van egy kis szabadidőd?

Figyelek arra, hogy heti több napot is eljárjak sportolni, ha valamilyen oknál fogva ezt nem tudom megtenni, akkor már a közérzetem is romlik. Nagyon szeretem a fallabdát, illetve focicsapatban bármikor beállok kapusnak. Emellett olvasok, kvízműsorokat nézek, illetve igyekszem minél több ország gasztronómiai csodáit kipróbálni, ami már egyáltalán nem lehetetlen itt Pesten.

 

Mi fogott meg először az InfoTárs közösségében? Miért szerettél volna csatlakozni?

Az alapítás óta tagja vagyok a közösségnek, számomra egyértelmű volt, hogy azok az emberek, akiket egyénileg ismertem, az ötleteikkel, ambícióikkal, hozzáállásukkal és víziójukkal közösen egy olyan szervezetet tudnak létrehozni, amely küldetése releváns és rendkívül szimpatikus. A csatlakozásnak éppen ezért kettős célja volt: egyrészt magamat fejleszteni, azáltal, hogy egy ilyen közösségben az én általam nyújtott tudás mire lesz elég, másrészt, hogy megnézzem mire képes ma egy csapat fiatal egy szuper koncepcióval. Mondhatjuk, hogy ez is egy kicsit olyan, mintha egy startup felcseperedését követnénk végig.

 

Mi volt a kedvenc InfoTárs programod?

A legnagyobb élmény minden esetben az évente megrendezésre kerülő InfoTábor megszervezése, levezénylése. Két alkalommal volt már szerencsém a Táborhoz, egy hét szakmai projektmenedzsmentről van szó, ahol az ideutazó fiataloknak egy saját projektet kell összehozni, valamint izgalmas előadásokat hallgatnak az informatikával kapcsolatban. Ennek az előkészületei és szakmai lebonyolítása mindig nagy feladat, viszont jó látni, hogy milyen ötleteket képesek a táborozók megvalósítani, mennyire tudják beépíteni a tanultakat.

 

Milyen lesz szerinted az InfoTárs Egyesület egy év múlva?

Az alapok ami mentén elindultunk változatlanok lesznek, azonban kikerül jövőre egy olyan csapat a kezeink közül, akinek a segítségével az egész Kárpát-medencét lefedjük, így azt gondolom, hogy egy év múlva az Infotárs alapvető célja kiegészül, még hatékonyabbá válik, és több érdemi visszajelzést kap. Ha egy szóval kell jellemeznem, akkor a „barátias szakmaiság” lesz a legjellemzőbb a csapatunkra.