Az ingyenes Wi-Fi veszélyei a 2017-ben

Az 1995-ös Szahara című filmben James Belushi csapata mindent megtesz annak érdekében, hogy a világ egyik legkietlenebb pontján, a Szaharában vízhez jusson az életben maradásért. 2017-ben rengeteg ember vágyódik ingyenes WI-FI után ugyanilyen módon….

Manapság életünk meghatározó része az internetes tér, amihez – többek között az irreálisan magas hazai mobilnet árak miatt is – szervesen hozzátartozik hazánkban az ingyenes Wi-Fi használata vendéglátóegységekben, köztereken, üzletekben, intézményekben – mondhatni szinte bárhol. Ám a nyílt, ingyenes Wi-Fi-nek rengeteg veszélye és árnyoldala van. Ebben a cikkben néhány perces útmutatóval bemutatom a legismertebb veszélyeket és azt is, hogyan tudjuk magánszemélyként, ingyen jelentősen biztonságossá tenni a böngészésünket mindenféle technikai ismeret nélkül kávézóból, étteremből, szállodából…

 

Bevezető gondolatok

  • Játszunk el a gondolattal, hogy valaki megszerzi belépési adatainkat bizonyos oldalakra!
  • Mekkora anyagi és nem anyagi kár keletkezne ekkor?
  • Mi történik, ha ezek éppen a netbankos, ügyfélkapus, levelezési, facebookos azonosítóink?
  • Miért hisszük el azt, hogy ha egy Wi-Fi hálózat nevében egy jól ismert márkanév van illetve a „Wi-Fi” kifejezés, akkor az megbízható?
  • Miért gondoljuk azt, ha beírjuk a kívánt weboldal címét, akkor valóban a valós kívánt weboldalt érjük el és nem egy szinte 100%-ban azonos adathalász weboldalt?

A cikkben a fenti kérdésekre kapunk választ.

 

Ingyenes Wi-Fi veszélyei

Képzeljük el azt, hogy a Wi-Fi olyan, mint egy speciális rádióadás, hiszen egy bizonyos sugarú körzetben (néhány tíz méter) telefonunkkal, laptopunkkal ingyenesen, egyszerűen tudjuk fogadni az „adást”, de emellett a mi készülékünket is hagyják el adatok, melyeket szinte bárki megkaphat a mi környezetünkben, ha nem használunk védelmet, titkosítást.

Gyakorlati példával szemléltetve ez azt jelenti, hogy ha egy szálloda, kávézó, étterem közelében vagyunk és rácsatlakozunk az elérhető hálózatok bármelyikére, melynek nevei lehetnek: „Free Wi-FI” vagy „XY kávézó ingyenes Wi-Fi”, „XY bevásárlóközpont Wi-Fi”” akkor a mellettünk lévő, ismeretlen ember szinte másodpercek alatt megtudhat mindent rólunk – beleértve – a Facebook, Gmail jelszavainkat is.

Adathalász szándékkal nem csupán rosszindulatú emberek tehetnek ilyet, hanem még a Wi-Fi-t biztosító hely (pláza, üzlet) is a minden forgalmazott adatot is megismerhet. (Azt tudnunk kell, hogy valaki ilyen adathalász Wi-Fi hotspotot létre kíván hozni, ahhoz csupán az interneten kell keresgélnie néhány percig és szinte azonnal talál erre alkalmas informatikai programot és pontos útmutatást is.)

 

Megoldás

Az alábbiakban olvashatóak olyan megoldások, melyek alkalmazásával jelentős mértékben növelhetjük adataink védelmét.

 

VPN használata

A VPN alkalmazás titkosítja a készülékünk adatforgalmát a hálózaton, így szinte lehallgathatatlanná teszi a böngészésünket.  Ehhez csupán le kell tölteni egy erre alkalmas VPN programot a telefonunkra (Például Androidos telefonon a Google Play alkalmazás segítségével tudjuk letölteni, Apple terméknél a App storeból, míg Windows Phone-on a Windows sajár áruházából) vagy a laptopunkra, majd el kell indítani és már sokkal nagyobb biztonságban is vagyunk.

Miután telepítettük a telefonunkra vagy a laptopunkra a programot, akkor onnantól kezdve csak arra kell figyelnünk, ha ingyenes WI-FI-re szeretnénk csatlakozni, akkor ez a program fusson a háttérben.

 

Kétlépcsős azonosítás

Még, ha a rosszindulatú támadók meg is szerzik a bejelentkezési adatainkat (Facebook, e-mail), tehát a felhasználónevet és a jelszót, akkor sem tudnak belépni a kiszemelt weboldalra, mert a kétlépcsős azonosítás pont azt jelenti, hogy van egy második védelmi vonal. Ez a legtöbb esetben egy SMS-ben érkező kód, melyet egy előre megadott telefonszámra küldenek el nekünk. Ezt meg kell adni a belépés befejezéséhez. Elég kicsit a valószínűsége, hogy ezt is megszerzik az adathalászok.

 

HTTPS

A fentiek mellett az éberségünkhöz hozzátartozik, hogy figyelni kella böngésző címsorát, hogy a biztonságot jelölő „s” benne legyen a „https://”  a weboldal címében. Az előbbi VPN-es elérhetőség példájánál pirossal jelölve látható ez.

Amennyiben egy weboldalra való bejelentkezés során azt tapasztaljuk, hogy csak sima „http” előtag van a címben, akkor, azonnal töröljük a begépelt karaktereket és zárjuk be a böngészőt, mert nem védett csatornán fog menni a bejelentkezés, amit akár ingyenes alkalmazással is meg lehet szerezni.

 

Számítógép beállításai

Windows-os számítógépünkön a Vezérlőpultban a Hálózati és megosztási központban az alábbi képernyőn a kijelölt helyre kattintva érhető el az alább található 2. képernyő, ahol tanácsos mindent kikapcsolni nyilvános hálózat esetén.

Naprakész alkalmazások és operációs rendszer

Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen, heti szinten mindig az otthoni, megbízható WI-FI hálózaton frissítsük telefonunk alkalmazásait. Ezáltal elkerülhető az, hogy egy hotelban a nyílt WI-FI-re csatlakozva egy álfrissítésnek tűnő facebook alkalmazást töltsünk le, mellyel garantálhatóan minden adatunk másnál köt ki, hiszen ekkor gyakorlatilag egy trójai falóként működő kártékony alkalmazást engedünk be telefonunkra, mely akár a nyaralás alatt készülz minden képet, videót és telefonszámot kitörölhet telefonunkról.

 

Egyéb

Amint befejeztük a böngészést és többet már nincs szükségünk az internetelérésre, akkor kapcsoljuk ki a WI-Fi-t, így elkerülhetjük a biztonsági incidenseket, illetve a telefonunk beállításainál, ahol csatlakozni tudunk az elérhető WI-FI hálózatokra ott a nemrég használt és eltárolt ingyenes WI-Fi-t töröljük ki.

 

Záró gondolatok

Ha nem szeretnénk, hogy egy kellemes délutáni kávézás, tavaszi kirándulás vagy egy külföldi nyaralás kellemetlen adatszivárgással járjon, akkor a fenti lépések közül legalább a VPN-t kezdjük el használni, ezzel néhány perc alatt jelentős mértékben tudjuk növelni a biztonságunkat.

Ha betartjuk a fenti ajánlásokat, akkor a  szaharai menet végén, még az adataink is biztonságban lesznek 🙂