Ismerd meg az InfoTárs szakmai vezetőket! – Damsa Andrei

Az InfoTárs Egyesület állandó szakértője az Egyesület megalakulása óta az egyik legaktívabb tagja az az InfoTárs csapatnak. Pszichológusként nem csak az egyének motivációit látja és támogatja, hanem az egész InfoTárs közösség sikerének útját is. Az iskolai és szakmai előadások során garantált a teltház, ha Ő ad elő, hisz a gamifikáció ma az egyik legtrendibb téma a fiatalok körében!

 

A pszichológusokat sokszor introvertált, visszafogott bölcsészeknek tartják. Ezzel szemben, Te szakterületedet a látvány, a játékosítás és az élmény alapú oktatás határozza meg. Hogyan és mikor találkozott a két terület?

A pszichológiát, mint tudományt sokak fejében misztikus köd övezi, rendszerint a gondolatolvasással és a mentális zavarok diagnosztizálásával kapcsolják össze… Így valóban furcsán hat, amikor felvázolom, hogy mivel is foglalkozom. Már az egyetem első félévében éreztem, hogy szimpatikus a motiváció témaköre, és ezt követen az első kutatási projektnél kapcsoltam össze a játékokkal. Az igazság az, hogy a játékok világát gamerként igencsak jól ismertem, és lusta lettem volna egy új területet megismerni. A „kellemest a hasznossal” alapelv bevált, szerencsémre a játékok jó táptalajt nyújtottak a további szakmai fejlődésnek.

 

Melyik ágazat a legnyitottabb a játékosításra?

Személy szerint az oktatási vonalat emelném ki, viszont sok esetben egy komplex játékosított rendszer lefejlesztéséhez szükséges forrás a piaci szereplők kezében van meg. Így remekül lehet alkalmazni a toborzásban, a belső (például eLearning) oktatásban, a felhasználók aktivizálásában, vagy akár új, potenciális ügyfelek bevonására. A játékosítás alapvetően egy kreatív folyamat, amely számos olyan dolog esetében működhet, ahol szükség van a plusz motivációs erőre.

 

A gamifikáció nagyon szexi, de biztosan megvannak ennek a területnek is a kihívásai. Számodra mik azok, amikor egy projekten dolgozol?

Amikor a játékosítás Magyarországon elterjedt, sok energiánk ment el arra, hogy helyre tegyük a fogalmakat. A gamification nem egy varázspálca, amivel rákoppintunk egy szuboptimális tevékenységre és hipp-hopp minden megjavul. A legnagyobb kihívást így nem is feltétlen a konkrét munka jelentette (például a tervezési folyamat), hanem felismerni azt, hogy mikor nem érdemes/kell/szabad ezeket a technikákat alkalmazni.

 

Van olyan könyv, film, kutatás vagy weboldal, amit szívesen ajánlanál a gamifikáció megismerésére?

A JátékosLét Kutatóközpont minden évben készít egy online kutatást annak érdekében, hogy feltérképezze és nyomon kövesse a magyar játékos közösségeket. Ezt mindenképpen érdemes nézegetni (az eredmények többsége elérhető a www.jatekoslet.hu weboldalon), valamint ha valaki mélyebben el akar merülni a témában, annak ajánlom a „JátékosLét – A gamifikáció világa” című könyvet, melyek Dr. Fromann Richárd, szociológus és kutató írt.

 

Melyik PC játékot ajánlod egy fiatal InfoTársnak most? Mi tetszett az utóbbi időben a legjobban?

Nehéz kérdés J. Ha single player játékmódról van szó, mindig is a fantasy alapú szerepjátékokat kedveltem (Diablo, Dungeon Siege, The Elder’s Scroll, The Witcher, stb.), így ezt a vonalat tudom ajánlani… multiba pedig jöhet az adrenalin alapú lövöldözős, stratégiai, vagy MMORPG játékok.

 

Hogyan kapcsolódsz ki, ha van egy kis szabadidőd?

Szabadidőmben – ha valamilyen csoda folytán van ilyen – igyekszem élményeket szerezni, így rendszerint elutazom valamerre. Van egy célkitűzésem, amit igyekszem tartani – minden évben meglátogatok egy olyan országot, ahol még nem voltam.

 

Mi fogott meg először az InfoTárs közösségében? Miért szerettél volna csatlakozni?

Úgy gondolom, hogy egy produktív közösségben két alapvető dolog meg kell legyen: (1.) jól működő, baráti viszony és (2.) reális, konstruktív célkitűzések. Az InfoTárs tematikájában is egy figyelemfelkeltő kezdeményezés volt, de a benne lévő emberek tették számomra igazán vonzóvá.

 

Kinek érdemes szerinted jelentkezni most az InfoTárshoz?

Tévhit az, hogy az informatika és a digitalizáció csak a programozók és a rendszergazdák területe. Én pszichológusként találtam meg a számításomat a digitalizácóban, és ezzel még számos kollégám van így. Nem számít, ha nem vagy kódoló, vagy fejlesztettél még honlapot – a lényeg az, hogy érdekeljen a témakör, mi pedig megmutatjuk Neked, hogy hogyan tudod hozzákapcsolni a technológiát a választott szakterületedhez.

 

Mi volt a kedvenc InfoTárs programod?

Mindegyik program a maga nemébe izgalmas, de számomra az InfoTábor a kedvenc. Talán azért, mert ott a komfortzónából kilépve, idői nyomás alatt kell olyan dolgokkal foglalkozni, amivel azelőtt nagy eséllyel még nem találkoztak a résztvevők. A fejlődés kulcsfontosságú tényezője gyakorlás és az új folyamatok kipróbálása. Úgy gondolom, hogy az InfoTárs egészében biztosítja ezt, az InfoTábor pedig ennek az egyik kiemelkedő pontja.

 

Milyen lesz szerinted az InfoTárs Egyesület egy év múlva?

A tagok fejlődése által az InfoTárs is fejlődik. Az idő múlásával egyre magasabb fokú profizmussal fogjuk tudni végezni azt, ami számunkra nem csak egy feladatsor, hanem ügy: megmutatni a fiataloknak a digitalizációban rejlő fantasztikus lehetőségeket és az informatikai karrierpálya előnyeit. Egy év múlva még többen leszünk, gyarapodnak majd azok az eszközök, amelyeket az élménybemutató műhelyeken ismertetünk, valamint több, a tagokra szabott programot fogunk indítani.