Ismerd meg az InfoTárs szakmai vezetőket! – Makói Krisztián

Az InfoTárs Egyesület örök agile szakembere az első InfoTábor óta az egyik legaktívabb tagja az egyesület csapatának. Örök rugalmassága, ösztönzése és a feladatokhoz való következetes hozzáállása nagyban hozzájárul a szervezet sikeréhez.

 

Hol és mikor döntötted el, hogy az IT szférában akarsz dolgozni?

Kisebb útkeresés után, amikor is feltettem magamnak a kérdést, hogy mi is érdekel igazán. Alapvetően is vonzódom az újításhoz, a fejlődéshez és az előremutató gondolkozásmódhoz. Úgy érzem az IT szférában remekül megtalálhatóak ezek az értékek.

 

Miért az agile?

Az agile formába önti azt, amit önmagam is mindig próbáltam képviselni. Olyan univerzális emberi értékekre épít, mint a bizalom, tisztelet, nyitottság, empátia és bátorság, ami miatt mindenkinek szimpatikus lehet. A jövőt én a csapatmunkában látom. Szerintem a globalizációval egyre inkább az egyének munkájának összehangolása lesz a kulcskérdés, így olyan kihívásokkal is szembe tudunk nézni, amik korábban sokkal nehezebben lettek volna megvalósíthatók. Én hiszek abban, hogy az embereket nem menedzselni kell, hanem lehetővé tenni számukra, hogy a munkájukat minél hatékonyabban tudják végezni. Lehetővé tenni számukra, hogy az ismeretlen tényezők ellenére is, jöjjön bármi, ők készen álljanak a változásra. Ne féljenek tőle, hanem tekintsenek erre a folyamatra úgy, mint egy eszközre. Erről szól az agility is.

 

Ha megismeri egy fiatal az agile szemléletet, milyen hatással lehet az az hétköznapi életére?

Elindíthatja a siker felé vezető úton. Legelőször is kell egy meghatározott cél. Tenni kell egy lépést felé. Megnézni, hogy hova érkeztünk ezzel a lépéssel. Aztán újrakezdeni. Így a tanulságok levonásával és a következő lépésbe való beépítésével egy folyamatosan fejlődő folyamatot kapunk, aminek optimális esetben soha nincs vége.

Emellett megtanít rendszerben gondolkodni. Visszajelzést adni és kérni. Önmagunktól is, őszintén. Ez nagyban fejleszti az önismeretet. Ugyanis sokszor elfelejtjük, de ez az üzemanyag a fejlődéshez.

 

Van olyan könyv, film vagy weboldal, amit szívesen ajánlanál az agile megismerésére?

Attól függően ajánlanék, hogy az agile melyik aspektusával szeretne megismerkedni az érdeklődő. A Lean-ből kiinduló rendszerszemlélettel, az Agile ernyő alá tartozó Scrum-al vagy szimplán Agile alapú szervezetfejlesztéssel, a lista hosszú. Mindenesetre itt egy egész átfogó válogatás: https://www.knowledgetrain.co.uk/res/top-agile-books-infographic.png

Annyit mindenképpen hozzá kell, hogy tegyek, hogy az anyagok nagy része angolul érhető csak el, szóval első pontnak lehet, hogy az angol nyelv fejlesztését javasolnám. 😊

 

Mi tetszett meg először az InfoTárs közösségében?

Az InfoTárs küldetése. Fiataloknak megmutatni, hogy az IT szektor nem csak programozókból áll. A digitalizáció mindenhova begyűrűzik, így idővel majdnem minden köthető lesz az IT-hoz, ahol a digitális írástudás mellett még számos egyéb informatikai készség jelenthet előnyt a fiataloknak a jövőjükben. Nagyon is releváns problémára próbálunk megoldást találni jövőbe mutató eszközökkel és nagyszerű közösséggel. A kortárs mentor képzésben mindig is hatalmas erő rejlett, ezt próbáljuk meg a lehető leghatékonyabban kiaknázni.

Emellett ahogy Andrely barátom is említette az interjújában, nem elhanyagolható, hogy a szakmai vezetők is nagyszerűen megtalálják a hangot a másikkal és igazi élményszámba megy minden találkozásunk. 😊

 

Mi volt a kedvenc InfoTárs programod?

Nehéz választani, de én is az InfoTábor-t jelölném meg, mint kedvenc. Laza, kötetlen hangulat, Balatonfüred, érdekes projektek, lelkes InfoTársak, kemény munka és izgalmas előadások, csak hogy címszavakban nevezzek meg néhány pontot.

Az InfoTárs Hálózat Program szakmai hétvégéi is nagyon pezsgők, így számomra ez is szívemhez közel álló program.

 

Milyen lesz szerinted az InfoTárs Egyesület egy év múlva?

Remélhetőleg még ennél is nagyobb. Én szívből hiszem, hogy a kortárs mentoraink segítségével sikerül majd magyarországi és határon túli városokban is aktív InfoTárs pontokat létrehozni, ahol egyre több fiatalhoz tudunk eljutni és tudjuk őket bevonni programjainkba.

Ehhez reményeim szerint egyre több forrást sikerül bevonni, hogy az eszközeink is meglegyenek az ambícióinkhoz mérten. Ezen eszközökkel még interaktívabban és testközelibben tudnánk folytatni szakmai programjainkat. A lényeg, hogy az InfoTárs így is rengeteg fiatalt tudott bevonzani, a jövőben pedig hiszem, hogy csak erősebbek leszünk.