Mit is jelent a számítógép evolúciós szempontból?

Az emberiség fejlődése során rengeteg csodálatos dolgot találtunk föl. Gondolhatunk a keréktől kezdve a Guttenberg féle nyomtatáson át az elektromosság felfedezéséig. Ezek a találmányok mind könnyebbé tették az életünket, közelebb hozták a társadalmakat, embereket egymáshoz.

 

Köztudott anekdota, hogy az emberiség legnagyobb vívmánya az írott szó, mely képessé tette a gondolatok továbbítását térben és időben. Most ezt a gondolatmenetet csavarjuk meg egy kicsit.

 

Próbáljunk meg egy másik megközelítésben gondolkodni a legnagyobb találmányokról. Tegyünk egy gondolatkísérletet, hogy az evolúciós fejlődés szempontjából mik voltak a mérföldkövek? Mik járultak hozzá az emberiség fejlődéséhez, de nem a társadalmi, kommunikációs, kulturális oldalról?

 

Meglátásom szerint 2 olyan technológiát tudtunk eddig felmutatni, ami evolúciós szinten határozta meg a lehetőségeinket, fejlődésünket. Ebből az első, lehet hogy meglepően fog hangzani, de a főzés volt. Az elődeink az emberiség öntudatra ébredésének hajnalán rájöttek, hogy ha a levadászott állatok húsát nem nyersen fogyasztják, hanem tűzbe, a tűz közelébe teszik, akkor annak rengeteg pozitív hatása van. Egyrészt nyilván finomabb is az étel, de élettanilag a szervezet sokkal könnyebben fel tudja dolgozni a tápanyagokat, több energiához jut a szervezet, hatékonyabb módon. Gyakorlatilag evolúciós értelemben az első nagy találmányunk az volt, hogy a testünk egy fontos funkcióját a szervezetünkön kívül végeztük el. Mondhatjuk úgy is, hogy egy “külső gyomrot” vezettünk be. Ez hatékonyabbá tette a mindennapi létünket, hozzájárult társadalmunk fejlődéséhez.

 

Az azóta eltelt időben rengeteg technológiát fejlesztettünk ki de ezek mind-mind reaktív, passzív találmányok, evolúciós értelemben. Egyik sem volt képes a többségi társadalom számára evolúciós előnyt biztosítani egy találmánytól eltekintve. Ez a találmány a személyi számítógép.

 

Ezen analógiával élve gyakorlatilag egy “külső agyat” fejlesztettünk ki, ami észben tartja a határidőinket, számításokat végez helyettünk, nemsokára a gépi tanulási algoritmusok segítségével már gondolkodni is képes lesz. Itt jön be a kérdés, hogy ha a “külső gyomor” ekkora hatást gyakorolt az egyedfejlődésünkre, akkor a “külső agy”-nak milyen hatásai lesznek? Már most számos tanulmányt olvashatunk arról, hogy a robotok az élet számos területén fel fogják borítani a munkaerőpiacot, teljes szakmákat fognak robotok ellátni de ez csupán a kezdet. Néhány éven belül olyan implantátumaink lesznek, melyekkel a számítógépeinket közvetlenül az idegrendszerünkhöz, agyunkhoz fogjuk kapcsolni. Ez fogja eredményezni az evolúció következő lépcsőfokát, és a nagy kérdés, hogy ezt hogyan fogja megélni az emberiség? Milyen új gondolatok, eszmék, vallások fognak kialakulni ennek hatására? A válaszra talán már nem is kell olyan sokat várnunk.